dimecres, 2 de febrer del 2011

EU Safor-Valldigna distingeix el professor Vicent Martínez Sancho amb el Premi Estel



El guardó és un reconeixement al coratge cívic del directiu d’Acció Cultural

Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) Safor-Valldigna concedirà el Premi Estel 2011 al professor universitari i expresident d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Vicent Martínez Sancho, en un acte que se celebrarà el proper divendres, 4 de febrer, a les 8 de la vesprada, en el Casal Jaume I de Gandia. El premi és un reconeixement a les persones, col·lectius o organitzacions que destaquen “per la lluita democràtica, el valor cívic, la consciència nacional i lingüística i la justícia social”, segons indica Víctor Mansanet, coordinador comarcal i secretari de Cultura de l’executiva d’EUPV, per a qui el professor Martínez Sancho “és tot un exemple d’honestedat, coratge i fidelitat a la terra”.

Aquest premi, instaurat per EUPV Safor-Valldigna, distingeix aquelles persones nascudes o vinculades a la Valldigna la labor cívica de les quals “ha aportat una sèrie de valors per a ajudar a establir un marc de convivència i progrés a la comarca i a la resta del País Valencià”. El Premi Estel es materialitza amb una figura d’acer inoxidable soldat, creada per l’escultor valldignenc Josep Basset, que simbolitza “la ideologia llibertària nacional i esquerrana, el amor al País, a la cultura i a la llengua d’un poble diferenciat amb vocació de futur”, segons el mateix autor. L’acte del lliurament del premi  estarà amenitzat per la Coral de Cambra Quinze de Març, i hi intervindran Xavier López, coordinador local d’EU Gandia i candidat a l’alcaldia per aquesta ciutat, Víctor Mansanet i el mateix premiat.



Corrent nacionalista

Els organitzadors consideren que “la nostra condició nacional valenciana està lligada a la nostra condició de classe treballadora en la perspectiva de l’emancipació de l’ésser humà i dels pobles del món”, d’acord amb els principis que emanen de la VIII Assemblea d’EUPV (2005) En aquest sentit, “defensem una nació sense submissió i una esquerra sense claudicacions”, alhora que “pensem que la ideologia llibertària, el socialisme i l’ecologia comparteixen valors socials qualitatius irreductibles al mercat”. Per al coordinador comarcal d’EUPV, el model de País Valencià que proposa EUPV comporta “l’avanç local de les lluites altermundistes i les resistències a la globalització neoliberal; les resistències socials bastides des dels moviments de defensa de la terra i contra l’especulació urbanística i la corrupció política, així com la lluita per la llengua i la recuperació de la identitat nacional del poble valencià”.  

Tot aquest programa actua a l’hora d’elegir el professor Martínez Sancho. En la primera edició (2010), el premi s’atorgà al valler Vicent Domènec Palomares Meló, escriptor, dibuixant, guionista, professor, director literari de la desapareguda Editorial Bruguera i expresident del Saló del Còmic de Barcelona, lluitador antifeixista i víctima del franquisme. Enguany, EU Safor-Valldigna ha elegit el simater Vicent Martínez Sancho “pel seu coratge i valor cívic i per la seua aportació a la recuperació del patrimoni cultural de la Valldigna”. A l’acte de lliurament està previst que assistesquen personalitats de la Universitat de València, directius d’ACPV, intèrprets i gent del món de les lletres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada